ANIA STARMACH

Mazurek różany

4Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Konfitura różana, mascarpone i kruchy spód – cudowne, wielkanocne połączenie smaków :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Spód ciasta:
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 60 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • skórka otarta z 0.5 cytryny
  • Krem
  • 70 g konfitury malinowej
  • 120 g konfitury z płatków róży
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g mascarpone
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • prażone płatki migdałów do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Składniki ciasta wymieszaj, ciasto zlep w „kulkę”. Schładzaj w lodówce przez 40 minut. Następnie cienko rozwałkuj, przełóż do formy (okrągłej lub prostokątnej o wymiarze 22 x 22 cm), wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

  2. Ciasto przykryj papierem do pieczenia, wyłóż warstwę grochu lub ryżu, ciasto z obciążeniem piecz w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (dzięki temu nie opadną boki ciasta). Następnie ściągnij papier i piecz jeszcze koło 20 – 25 minut, aż ciasto osiągnie złoty kolor. Spód mazurka ostudź.

  3. Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gdy nieco ostygnie, ale nadal będzie całkowicie płynna, wymieszaj z konfiturą różaną, a następnie z mascarpone (zrób to stopniowo, najpierw łyżka mascarpone do czekolady, a potem reszta).

  4. Na spód wyłóż konfiturę malinową, potem różaną masę, całość posyp płatkami migdałowymi.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

izabelamogilnicka

Czy mazurka przechowujemy w lodówce?

milena

Czy ciasto mogę przygotować wcześniej ? Chciałabym je zagnieść i przechowywać w lodówce przez dwa dni do momentu pieczenia.
Pozdrawiam :)

Trwa ładowanie...