Co kupić?
- Spód ciasta:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 60 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- skórka otarta z 0.5 cytryny
- Krem
- 70 g konfitury malinowej
- 120 g konfitury z płatków róży
- 120 g białej czekolady
- 120 g mascarpone
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Dodatkowo
- prażone płatki migdałów do dekoracji
Jak przygotować?
. Schładzaj w lodówce przez 40 minut. Następnie cienko rozwałkuj, przełóż do formy (okrągłej lub prostokątnej o wymiarze 22 x 22 cm), wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
, wyłóż warstwę grochu lub ryżu, ciasto z obciążeniem piecz w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (dzięki temu nie opadną boki ciasta). Następnie ściągnij papier i piecz jeszcze koło 20 – 25 minut, aż ciasto osiągnie złoty kolor. Spód mazurka ostudź.
. , gdy nieco ostygnie, ale nadal będzie całkowicie płynna, wymieszaj z konfiturą różaną, a (zrób to stopniowo, najpierw łyżka mascarpone do czekolady, a potem reszta).
, całość posyp płatkami migdałowymi.
Komentarze
izabelamogilnicka
Czy mazurka przechowujemy w lodówce?
milena
Czy ciasto mogę przygotować wcześniej ? Chciałabym je zagnieść i przechowywać w lodówce przez dwa dni do momentu pieczenia.
Pozdrawiam :)