Co kupić?
- 500 g grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków – mogą być to grzyby mrożone)
- 200 g małych pieczarek
- 200 g dowolnego makaronu
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1.5 l bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- natka koperku
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Cebule drobno pokrój, kapelusze umytych dokładnie grzybów oddziel od nóżek,
. Pieczarki dokładnie oczyść i pozostaw w całości. Tymianek posiekaj.W dużym garnku przesmaż na maśle wymieszanym z olejem cebule,
i zmiażdżony ząbek czosnku.Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj tymianek, wlej bulion (przepis znajdziesz tu), całość zagotuj.
– wymieszaj z chochlą zupy, po czym wlej ją do garnka. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z makaronem i natką koperku.
Komentarze