ANIA STARMACH

Krupnik

4Ilość osób
70 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Ania Starmach

Tradycyjny krupnik to pyszny pomysł na sycący i zdrowy obiad :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 100 g kaszy jęczmiennej drobnej
  • 3 l wody
  • 2 udźce z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula

Jak przygotować?

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w półplasterki.

  2. Cebulę drobno posiekaj, przysmaż ją w garnku na maśle, garnek ściągnij z ognia.

  3. Do cebuli dodaj marchewkę i pietruszkę, mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i kaszę jęczmienną. Całość zalewaj wodą.

  4. Gotuj przez godzinę na średnim ogniu.

  5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, ugotuj osobno w garnku z osoloną wodą.

  6. Po godzinie z zupy wyciągnij kurczaka, dodaj ziemniaki, zagotuj, dopraw do smaku.

  7. Zupę podawaj z kawałkami kurczaka i natką pietruszki.

Wskazówki:

Jeśli kolejnego dnia zupa będzie za gęsta, po prostu dolej trochę wody.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Malgorzata R

Moja pierwsza zupa i wyszla pyszna ???

Yonose

A co z szumowinami?

misiek

3 litry wody ? Na pewno ?

Trwa ładowanie...