ANIA STARMACH

Pierogi ze śliwkami

4
Ilość osób
50 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatne ciasto i śliwkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Musisz spróbować!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Farsz
  • 300 g suszonych śliwek
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 150 g cukru
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 skórka z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • Ciasto
  • 350 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • sól

Jak przygotować?

  1. Farsz
  2. Wodę zagotuj z cukrem.

  3. Suszone śliwki pokrój w drobne paseczki, dodaj do wody, gotuj około 20 minut, po tym czasie odcedź.

  4. Pokrojone śliwki wymieszaj z powidłami, dopraw cynamonem, dodaj cukier waniliowy i skórkę cytrynową startą na tarce.

  5. Ciasto
  6. Mąkę wysyp na blat, wymieszaj ją z solą, uformuj kopczyk z zagłębieniem.

  7. Wlej tam wodę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne.

  8. Przełóż do miski i przykryj ściereczką, aby nie wyschło.

  9. Odrywaj po kawałku ciasta, wałkuj cienko, podsypując stolnicę odrobiną mąki.

  10. Szklanką wycinaj z ciasta kółka, na środku każdego z nich nałóż łyżkę farszu, mocno ściskaj brzegi.

  11. Wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj około 4–5 minut.

Wskazówki:

Gotowe pierogi można podać ze śmietaną lub jogurtem i posypać cukrem albo cynamonem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Kasia

Konkurs Same pyszności!

Pierogi ze śliwkami

magdow

Konkurs Same pyszności!

Pierogi ze śliwkami
Trwa ładowanie...