ANIA STARMACH

Serowe kluski ze szpinakiem

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Dla amatorów szpinaku w każdej postaci. Danie, od którego nie można się oderwać.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mielonego białego sera (tłusty lub półtłusty)
  • 200 g szpinaku
  • 150 g mąki
  • 50 g sera pleśniowego (najlepiej z niebieską pleśnią)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i szpinak. Smaż przez 2–3 minuty, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  2. Szpinak odcedź na sicie z nadmiaru wody, następnie rozdrobnij za pomocą blendera (możesz też bardzo drobno go posiekać).

  3. Szpinak wymieszaj z surowym jajkiem i serem, stopniowo dosypuj mąkę.

  4. Z ciasta lep wałeczki i krój je na mniejsze kawałki.

  5. Kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj przez 3–4 minuty.

  6. Gotowe kluski podawaj z pomidorkami i pokruszonym serem pleśniowym.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Anna_M

Konkurs Same pyszności! Genialna inspiracja w wersji zmodyfikowanej :)

Serowe kluski ze szpinakiem

Luluskaaa

Pychotka !!

Ania Starmach

radość!

Trwa ładowanie...