Beza, która zawsze się udaje
Każda beza błyskawicznie znika ze stołu :) Najlepiej, kiedy jest słodka, puszysta w środku i krucha na zewnątrz. Beza z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie!
Co potrzebujesz do przygotowania bezy?
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu. Bezę piecz w temperaturze 140–150 stopni przez 90 minut bez termoobiegu, po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Z masy bezowej możesz formować także mniejsze blaty i małe beziki (jeśli będą bardzo małe, skróć czas pieczenia o jakieś 15–20 minut).