Jak gotować szparagi?
Szparagi mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Tym bardziej, że sezon trwa zdecydowanie za krótko :) Przed przystąpieniem do przygotowania dania warto wiedzieć, jak ugotować szparagi, by były miękkie, jędrne i zachowały swoje właściwości.
Jak obierać szparagi?
1. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Należy jedynie odciąć zdrewniałą końcówkę. Aby to zrobić, wystarczy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część.
2. Białe szparagi obierz z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. Szparagi obieraj, zaczynając od główki i kierując się w stronę końca. Zdrewniałe końcówki odetnij.
Jak ugotować szparagi?
Szparagi wstaw pionowo do wysokiego garnka, wlej wodę tak, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i odrobinę masła. Zielone szparagi gotuj około 3-4 minut, a białe około 7 minut. Uważaj, aby nie gotować ich zbyt długo. Właściwie ugotowane szparagi mają wyrazisty, zielony kolor i są chrupkie.