ANIA STARMACH

Risotto z zielonymi szparagami

2Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Przepyszne, wiosenne risotto, które oczaruje Cię łagodnym smakiem.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 200 g ryżu arborio
  • 50 ml białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Jeśli korzystasz ze świeżego groszku, wrzuć go na osolony wrzątek i gotuj przez kilka minut, po ugotowaniu przelej zimną wodą, aby nie stracił koloru. Groszek mrożony nie wymaga gotowania, wystarczy go po prostu rozmrozić (najlepiej kilka godzin wcześniej przełożyć go z zamrażarki do lodówki).

  2. Cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy.

  3. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu (poradę, jak przygotować bulion warzywny znajdziesz tutaj), gdy zostanie wchłonięty przez ryż, dodaj kolejną. Czynność powtarzaj. Z 1 l bulionu zostaw jedną chochlę – będzie potrzebna w punkcie 5.

  4. Weź szparagi, odkrój zgrubiałe końce. Pozostałe szparagi pokrój w 2 cm kawałki.

  5. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15 minutach), dodaj pokrojone szparagi, groszek, chochlę bulionu i gotuj przez kolejne kilka minut.

  6. Podawaj ze świeżo startym parmezanem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Justyna

Pyszne, świetny przepis :)

Risotto z zielonymi szparagami

Gosia

Risotto wiosenne oprocz szparagow, jest tez groszek, mloda cukinia i marchewka
Konkurs Same pysznosci

Risotto z zielonymi szparagami

kessi8529

mozna zastapic biale wino czerwonym w tej potrawie? Wiem, ze w niektorych czesciach Wloch risotto robia z czerwonym, ale jeszcze nie probowalam i nie wiem, czy taka kombinacja bedzie smaczna.

Gosia

Nie, sono czerwone dodaje sie do miesa

Trwa ładowanie...