Jak obierać migdały?
Migdały to pysznie chrupiący dodatek do różnych deserów. Całe migdały stanowią również wyśmienity element dekoracji na świątecznych ciastach. Są dwa sposoby na blanszowanie migdałów. Poznaj najszybszy i najzdrowszy sposób na obranie migdałów z twardej skórki.
Jak ściągnąć skórę z migdałów?
Migdały wsadź do miseczki, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 10/15 minut. Po tym czasie łupinka powinna być lekko pomarszczona. Odcedź migdały na sitku i przelej zimną wodą. Aby pozbyć się skórki, naciskaj na węższą stronę, wtedy migdał sam wyskakuje ze skórki. Voila!
Jaki jest najlepszy sposób na obieranie migdałów ze skórki?
Wrzątek, którym zalewamy migdały nie wpływa korzystnie na ich wartości. Jeśli zależy Ci na wszystkich właściwościach migdałów, nie mocz ich w gorącej wodzie.
Jak obierać migdały na zimno?
Obieranie migdałów na zimno zajmuje więcej czasu, uzbrój się więc w cierpliwość. Migdały zalej zimną wodą, pozostaw na 12 godzin, następnie zmień wodę na świeżą i poczekaj kolejne 12 godzin. Po tym czasie, za pomocą małego nożyka, obieraj migdały ze skórki. Pamiętaj! Skórka nie będzie schodzić w tak ekspresowym tempie, jak zalana wrzątkiem.