Co kupić?
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 150 g konfitury malinowej
- 50 g cukru pudru
- 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 jajko
- 0.5 sok z połowy cytryny
- Do dekoracji (do wyboru)
- Płatki migdałów
- Bakalie/orzechy
- Świeże maliny
- Listki mięty
Jak przygotować?
W garnku średniej wielkości zagotuj wodę.
. Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę.Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce.
Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem.
Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Komentarze
Dominika2021
Witam Pani Aniu jest błąd w przepise. W skladnikach jest napisane "puszka zageszczonego słodkiego mleka" a później jest mowa o kajmaku. :)
Anonim
Czy mogę użyć gotowej masy kajmakowej/krówkowej z puszki?
Casik
Pani Aniu jakie inne powidła mogę użyć? Mam w rodzinie osobę która nie przepada za malinami.
UwielbiajacaBeze
Dzień dobry :) Chciałabym upiec to ciasto w formie małych kruchych babeczek. Czy muszę nakłuwać i obciążać je podczas pieczenia?