ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
Szybkie przepisy na każdy dzień.

Sprawdź

Mazurek kajmakowy

4Ilość osób
180 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pyszne ciasto na delikatnym i kruchym spodzie, które osłodzi Twoją Wielkanoc!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 150 g konfitury malinowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 0.5 sok z połowy cytryny
  • Do dekoracji (do wyboru)
  • Płatki migdałów
  • Bakalie/orzechy
  • Świeże maliny
  • Listki mięty

Jak przygotować?

  1. W garnku średniej wielkości zagotuj wodę. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę.

  2. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce.

  3. Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny.

  4. Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem.

  5. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Ciasto nakłuj widelcem.

  6. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce.

  7. Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudź i otwórz.

  8. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową.

  9. Mazurek udekoruj wybranymi dodatkami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Dominika2021

Witam Pani Aniu jest błąd w przepise. W skladnikach jest napisane "puszka zageszczonego słodkiego mleka" a później jest mowa o kajmaku. :)

Anonim

Czy mogę użyć gotowej masy kajmakowej/krówkowej z puszki?

Casik

Pani Aniu jakie inne powidła mogę użyć? Mam w rodzinie osobę która nie przepada za malinami.

UwielbiajacaBeze

Dzień dobry :) Chciałabym upiec to ciasto w formie małych kruchych babeczek. Czy muszę nakłuwać i obciążać je podczas pieczenia?

Trwa ładowanie...