Jak uratować przesoloną zupę?
Przesolenie zupy może przydarzyć się nawet najbardziej doświadczonej osobie w kuchni. Nie rezygnuj wtedy z dalszego gotowania! Co najlepiej zrobić?
Poznaj sposoby na uratowanie przesolonej zupy!
1. Ziemniak – obierz surowego i wrzuć do zupy, chwilę go pogotuj i wyciągnij.
2. Woreczek ryżu – postępuj podobnie jak z ziemniakiem. Do garnka z zupą wrzuć woreczek ryżu i gotuj przez ok. 10 minut.
3. Białko z jajek – oddziel żółtko od białka i wrzuć samo białko do zupy. Białka ścinając się, wchłaniają sól. Gotuj przez chwilę zupę z białkami, zbierz je łyżką cedzakową i gotowe!
4. Śmietana – jeśli zupa jest delikatnie przesolona, dodaj do niej jogurt lub śmietanę, które łagodzą intensywny smak soli.