ANIA STARMACH

Pyszna zupa grzybowa

6Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Ta zupa grzybowa momentalnie znika z talerza. Smak, któremu nie sposób się oprzeć!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg grzybów leśnych
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 szalotki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Grzyby pokrój w grubą kostkę (jeśli kapelusze są bardzo małe, zostaw je w całości).

  2. Czosnek, szalotki, tymianek posiekaj drobno i przysmaż je na maśle.

  3. Do przysmażonego czosnku, szalotki oraz tymianku dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.

  4. Do grzybów dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj), odlej odrobinę płynu, wymieszaj ze śmietanką i wlej całość z powrotem do zupy. Gotuj około 10–15 minut.

  5. Zagotuj ponownie, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  6. Podawaj z makaronem, lanym ciastem lub grzankami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...