Jak zrobić sos czosnkowy – przepis
Sos czosnkowy jest uwielbianym dodatkiem do wielu dań. Niektórzy dodają go do pizzy, inni do kanapek czy sałatek, a jeszcze inni używają go w formie dipu do pokrojonych warzyw. Wspaniale sprawdza się jako dodatek do imprezowych przekąsek, frytek i placków ziemniaczanych.
Niezależnie od tego z czym jemy sos czosnkowy, zależy nam na tym, by smakował WYŚMIENICIE, prawda?
W restauracjach dostajemy gotowe dipy czosnkowe, robione przez kucharzy na miejscu lub kupowane hurtowo. Taki sos możemy również przygotować w naszej własnej kuchni! Gwarantuję, że będzie Wam smakować tak samo (albo i nawet bardziej!) od tego w pizzeriach i lokalach. Ja zawsze używam mojego prostego przepisu i zrezygnowałam z wersji sklepowej sosu czosnkowego.
Przedstawiam mój sprawdzony pomysł na idealny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu ;) Dzięki dodaniu jogurtu jest on nieco lżejszy niż gdyby był robiony na samym majonezie. Jest banalnie prosty i szybki do zrobienia, gotowy w jedyne 5 minut! Zatem, jak zrobić sos czosnkowy?
Przepis na sos czosnkowy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut
SKŁADNIKI:
- 50ml majonezu,
- 50ml jogurtu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Majonez i jogurt wymieszaj w miseczce.
- Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek. Ilość użytych ząbków czosnku wpłynie na ostrość sosu. Polecam dodawać je stopniowo, na bieżąco sprawdzając smak i dostosowując go do własnych upodobań. Wielkość ząbków też ma znaczenie!
- Sos czosnkowy prawie gotowy – dopraw go jeszcze do smaku pieprzem i solą. Możesz dodać też koperek, tymianek lub pietruszkę.
Jak widzicie przepis na sos czosnkowy to bułka z masłem, albo raczej majonez/jogurt z czosnkiem ;). Niektórzy czasem dodają do niego odrobiny cukru lub innych przypraw (oregano, bazylia, itd). Kombinujcie z kombinacjami, a na pewno traficie na idealny domowy sos czosnkowy. Koniecznie spróbujcie go z moją pizzą!