Co kupić?
- 250 g mąki pszennej (typ 550)
- 150 ml ciepłej wody
- 20 ml oliwy z oliwek
- 7 g suchych drożdży instant
- 7 g soli
- 3 g cukru
- 3 kulki mozarelli
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Jak przygotować?
Zaczyn odstaw na 30 minut.
Po tym czasie połącz z resztą mąki, solą i oliwą, ciasto wyrabiaj około 10 minut, odstaw na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto podziel na 4 części, rozpłaszcz, lekko rozwałkuj. Przełóż do niskiej tortownicy lub na blachę i odstaw znów do wyrośnięcia na około 30 minut.
Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj koncentrat, pomidory, oregano, sól, pieprz. Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
, piecz około 10 minut w 250 stopniach.
Podawaj ze świeżą bazylią.
Komentarze
pawelkokoszkiewicz
Ile ciasto ma termin warzności
Ilona82
Czy można suche drożdże zastąpić zwykłymi?
ar2r
Wyszło prawie idealnie, ale kolejny raz powinno być lepiej. Użyłem kamienia do pizzy i wyłączyłem termoobieg.
Justyna
Ciasto i sos na medal!?Nigdy w życiu nie wyszła mi taka pyszna pizza, do dziś ??
katarzynaa1504
Moja pierwsza pizza w życiu udana! Dodałam pomidorki koktajlowe i zwykły ser zamiast mozzarelli, bo akurat nie miałam.
Ewa
Pyszne ciasto, pyszny sos, z dodatkami można szaleć. Gorzej, że do tej pory pizze w domu robił mąż, a od tego przepisu już tylko ja! ?
Kamil
Przepis na ciasto rewelacyjny !
Dodałem oliwki
Kinga
Konkurs same pyszności!
Kinga
W końcu znalazłam przepis na pizze idealną :)
Kinga
Konkurs same pyszności!
Wojciech
Pani Aniu! Wykorzystałem Pani przepis na ciasto podczas robienia pizzy z salami i muszę przyznać, że już zawsze będę z niego korzystał! Pizza wyszła wyśmienita. Nie ma lepszego przepisu w całym Internecie :)
Agnieszka
Konkurs Same Pyszności!