Jak zrobić sos holenderski?
Sos holenderski to idealny dodatek do warzyw, mięs czy ryb. Jego aksamitna konsystencja i delikatny smak podkreśli i wzbogaci każde danie!
Sos holenderski
- 3 żółtka
- 100 g klarowanego masła (przeczytaj poradę, jak klarować masło)
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, biały pieprz
Jak zrobić sos holenderski?
1. W małym garnku podgrzewaj wino z przyprawami, objętość powinna dwukrotnie się zredukować.
2. Masło podgrzej.
3. Odparowane wino (bez przypraw) przelej do miski, dodaj żółtka, miskę umieść nad garnkiem z gotująca się wodą.
4. Ubijaj żółtka na parze do czasu, aż zwiększą objętość i zamienią się w pusztą pianę.
5. Wtedy ściągnij miskę znad garnka, wolnym strumieniem wlewaj masło, cały czas ubijaj.
6. Pod koniec ubijania dodaj sól i pieprz.
7. Nie odgrzewaj sosu holenderskiego, należy zjeść go od razu, ponieważ po odgrzaniu traci konsystencję.