sos-holenderski

Sos holenderski to idealny dodatek do warzyw, mięs czy ryb. Jego aksamitna konsystencja i delikatny smak podkreśli i wzbogaci każde danie!

Sos holenderski

  • 3 żółtka
  • 100 g klarowanego masła (przeczytaj poradę, jak klarować masło)
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, biały pieprz

sos holenderski

Jak zrobić sos holenderski?

1. W małym garnku podgrzewaj wino z przyprawami, objętość powinna dwukrotnie się zredukować.
2. Masło podgrzej.
3. Odparowane wino (bez przypraw) przelej do miski, dodaj żółtka, miskę umieść nad garnkiem z gotująca się wodą.
4. Ubijaj żółtka na parze do czasu, aż zwiększą objętość i zamienią się w pusztą pianę.
5. Wtedy ściągnij miskę znad garnka, wolnym strumieniem wlewaj masło, cały czas ubijaj.
6. Pod koniec ubijania dodaj sól i pieprz.
7. Nie odgrzewaj sosu holenderskiego, należy zjeść go od razu, ponieważ po odgrzaniu traci konsystencję.

Trwa ładowanie...