ANIA STARMACH

Szparagi w sosie holenderskim

2
Ilość osób
15 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatne szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego to połączenie idealne :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 pęczek zielonych lub białych szparagów
  • Sos
  • 3 żółtka
  • 100 g klarowanego masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, biały pieprz

Jak przygotować?

  1. W małym garnku podgrzewaj wino z przyprawami, objętość powinna dwukrotnie się zredukować.

  2. Masło podgrzej (sposób na klarowanie masła znajdziesz tutaj).

  3. Odparowane wino (bez przypraw) przelej do miski, dodaj żółtka, miskę umieść nad garnkiem z gotująca się wodą.

  4. Ubijaj żółtka na parze do czasu, aż zwiększą objętość i zamienią się w puszystą pianę.

  5. Wtedy ściągnij miskę znad garnka, wolnym strumieniem wlewaj masło, cały czas ubijaj.

  6. Pod koniec ubijania dodaj sól, pieprz i sok z cytryny.

  7. Sosu holenderskiego nie odgrzewaj, należy zjeść go od razu, bo inaczej traci konsystencję.

  8. Białe szparagi obierz, odłam grubą końcówkę, wrzuć na wrzątek i gotuj około 7 minut.

  9. Zielonych szparagów nie musisz obierać, dokładnie je umyj odkrój zgrubiałe końcówki około 2-3 cm) i gotuj 3–4 minuty we wrzątku.

  10. Szparagi podawaj polane sosem holenderskim – takie są najlepsze!

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...