Co kupić?
- 1 pęczek zielonych lub białych szparagów
- Sos
- 3 żółtka
- 100 g klarowanego masła
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, biały pieprz
Jak przygotować?
tutaj).
(sposób na klarowanie masła znajdzieszOdparowane wino (bez przypraw) przelej do miski, dodaj żółtka, miskę umieść nad garnkiem z gotująca się wodą.
Pod koniec ubijania dodaj sól, pieprz i sok z cytryny.
nie odgrzewaj, należy zjeść go od razu, bo inaczej traci konsystencję.
Białe szparagi obierz, odłam grubą końcówkę,
Zielonych szparagów nie musisz obierać, dokładnie je umyj odkrój zgrubiałe końcówki około 2-3 cm) i gotuj 3–4 minuty we wrzątku.
– takie są najlepsze!
Komentarze
yukimann2000
A nie dużo smaczniej zjeść schaboszczaka z kapustą ? Szwedzi , Holendrzy i Włosi mają kuchnię zrobioną z resztek – pizza = podpłomyk z podgrzanym starym serem i grzybami z pola Biedny holenderski chłop zebrał jakieś zielsko spode płota i polał to zjełczałym , albo , o zgrozo , spleśniałym serem . A my mamy taką wspaniałą ( i tuczącą ) kuchnię – nie łaska ją promować Pani Aniu ???