Jaki ser do sernika?

Sernik to ciasto, które absolutnie nie ma sobie równych i króluje na każdym polskim stole podczas najważniejszych świąt. Przepisów na sernik tradycyjny jest mnóstwo, ale każdy zawdzięcza swój smak… twarogowi :)
Jaki jest najlepszy ser na sernik?
Sekret tradycyjnego sernika tkwi w serze. Najważniejszy jest jego smak oraz sposób zmielenia, czyli odpowiednia konsystencja. Od sera zależy również wygląd sernik, a także to, czy nie opadnie oraz nie popęka.
Dlaczego należy zmielić ser na sernik?
Najlepszy ser na sernik to świeży twaróg, który jest tłusty lub półtłusty i oczywiście samodzielnie zmielony, najlepiej trzykrotnie – do uzyskania gładkiej masy, tak by nie było w nim śladu po jakichkolwiek grudkach. Jednokrotne przepuszczenie sera przez maszynkę nie zapewnia satysfakcjonującego efektu.
Ser z wiaderka na sernik – czy warto?
Jeśli koniecznie chcesz użyć sera z wiaderka, musisz wiedzieć, że każdy ser z kubełka smakuje inaczej. Przede wszystkim decydując się na zmielony już ser do sernika, sprawdź jego skład.