ANIA STARMACH

Sernik mojego taty

6Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 rozbełtane jajko

Jak przygotować?

  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.

  2. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.

  3. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.

  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.

  5. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.

  6. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.

  7. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.

  8. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

koragawe

Tortownica w przepisie faktycznie za mała. Pierwszy raz niestety sernik "wykipiał" z tortownicy. Kolejnym razem przy większej tortownicy pięknie urósł potem opadł. Daje mąkę pszenną może trzeba ziemniaczana? Czy tylko mój sernik jest mokry po upieczeniu tak że na spodzie ma wodę? Co robię nie tak:(

paciakalinowska

Pani Aniu, PRZEPYSZNY. Aż specjalnie zalogowałam się (mimo swojego lenistwa), żeby to napisać 😅😅. Pięknie dziękuje za ten przepis. ❤️ W wolnych chwilach wiem gdzie zaglądać po coś dobrego ;)

jacekpatora

Pychota :)
Na zdjęciu – z połowy porcji, upieczony w keksówce 😉

Sernik mojego taty

brzezinka_p

Sernik przepyszny. Jak chmurka! Robiłam dwa razy i za każdym zniknął w parę minut. Od siebie proponuję dodać do masy serowej pasty z wanilii Burbon dr Oetkera.

Marzena7914

Pyszny, tortownica okazała sie za mała i zniknął w mig, 😁

Dorotka

Sernik genialny, ale ja robię tortownicy 26. Z 23 wyszedłby 😃😃😃🎄

agnieszkabartos-parnowska

Pilne pytanie, jaka mąka????

elzbietakobus

Mam pytanko czy mogę użyć do sernika mąkę orkiszową jasną?

malgorzatagross

Sernik obłędny. Wyszedł super. Rodzina zachwycona. Idę robić kolejny🤗😉😉 Polecam

EwaKazimierska

Super, przepyszny

Sernik mojego taty
Trwa ładowanie...