Co kupić?
- 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 rozbełtane jajko
Jak przygotować?
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.
Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.
Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.
Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.
Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
Komentarze
brzezinka_p
Sernik przepyszny. Jak chmurka! Robiłam dwa razy i za każdym zniknął w parę minut. Od siebie proponuję dodać do masy serowej pasty z wanilii Burbon dr Oetkera.
Marzena7914
Pyszny, tortownica okazała sie za mała i zniknął w mig, 😁
Dorotka
Sernik genialny, ale ja robię tortownicy 26. Z 23 wyszedłby 😃😃😃🎄
agnieszkabartos-parnowska
Pilne pytanie, jaka mąka????
elzbietakobus
Mam pytanko czy mogę użyć do sernika mąkę orkiszową jasną?
malgorzatagross
Sernik obłędny. Wyszedł super. Rodzina zachwycona. Idę robić kolejny🤗😉😉 Polecam
EwaKazimierska
Super, przepyszny
martawalczak
Mój pierwszy sernik w życiu. Wyszedł super, nawet mimo pominięcia cukru do białek. Idealny jak zresztą wszystko z Pani przepisu ❤️❤️❤️
katarzynaszelag
Pytanie o ilość cukru 😊 W spisie składników jest 300g, a dalej w przepisie 200g do zmiksowania z żółtkami. To pozostałe 100g jest gdzieś użyte czy to błąd jest?
katarzynaszelag
Już znalazłam, do białek się dodaje 😉
sandra_sz
Zrobiony zgodnie z przepisem, krok po kroku, podczas pieczenia pięknie wyrósł, po chwilii opadł :( . Nie wiem, co zrobiłam źle. Wszystkie składniki w temp. pokojowej… Ale W smaku pycha 😋