Marcepan
Masa marcepanowa doskonale nadaje się jako dodatek do ciast i tortów. Może być także doskonałym elementem dekoracyjnym. Marcepan sprawi, że Twoje ciasto wyróżni się na stole!
Masa marcepanowa
Potrzebujesz:
- 1 szklanki zmielonych migdałów bez skórki (migdały obierzesz szybko dzięki tej metodzie)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1/4 szklanki wody
Jak zrobić masę marcepanową?
1. Migdały zmiel za pomocą blendera na drobny proszek.
2. Przesiej migdały i cukier puder do jednego naczynia. Wymieszaj.
3. Dodaj olejek z migdałów i wodę, ugniataj, aż ciasto się zagęści. Jeśli masz problem z zagnieceniem ciasta – dodaj jeszcze trochę wody.
4. Masę uformuj podłużnie i owiń folią spożywczą. Schowaj do lodówki na godzinę, aby marcepan się schłodził.