ANIA STARMACH

Ciasteczka marcepanowe

4Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Nie tylko pięknie wyglądają, ale równie wspaniale smakują! :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Dodatkowo
  • 250 g marcepanu
  • 120 g konfitury malinowej
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować?

  1. Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę, schładzaj przez 30 minut w lodówce.

  2. Ciasto cienko rozwałkuj (możesz użyć ozdobnego wałka).

  3. Przygotuj foremki do wycinania ciasteczek, możesz używać różnych kształtów. Ważne, żeby były średniej wielkości: za duże trudno się je, za małe trudno jest złożyć.

  4. Ciastka układaj na blasze z papierem do pieczenia. Piecz 12–15 minut w 170 stopniach (czas zależy od wielkości ciastek). Po upieczeniu studź ciasteczka na kratce.

  5. Masę marcepanową cienko rozwałkuj. Jeśli będzie zbyt klejąca, podsypuj cukrem pudrem. Wycinaj takie same kształty jak w cieście.

  6. Ciasteczka smaruj konfiturą, przyklejaj do niej marcepan (marcepan powinien być między dwoma ciasteczkami).

  7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Klaudia

Jak długo i w jakich warunkach można je przechowywać? O ile oczywiście nie znikną od razu po upieczeniu 😉

Trwa ładowanie...