Bulion warzywny

Bulion to świetna baza do zup, sosów, gulaszy czy risotto. Warto zawsze mieć go w domu szczególnie, że jego przygotowanie jest banalne, a po zamrożeniu można go przechowywać przez długie tygodnie.

Aby przygotować bulion warzywny, będą Ci potrzebne jarzyny: 2 marchewki, 0,5 selera, 2 korzenie pietruszki, 2–3 liście kapusty, 1 por, 1 cebula, do tego liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
Wszystko umieść w garnku, zalej 2 litrami wody, gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Aby przyspieszyć proces gotowania, pokrój warzywa w małe kawałki.

Bulion warzywny

W zależności od potrzeb możesz urozmaicać smak bulionu, dodając np. papryczkę chili, cytrynę, sos sojowy, lubczyk czy imbir.

Jeśli chcesz zamrozić bulion, mocno go zredukuj, czyli dobrze odparuj tak, aby był bardzo intensywny. Po wystudzeniu, płyn przelej do pojemników w formie kostek na lód. Zamróź, a w razie potrzeby po prostu wrzuć domową kostkę bulionową do zupy czy sosu.

Tagi:
Bulion
Trwa ładowanie...