ANIA STARMACH

Zupa cebulowa

4
Ilość osób
40 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Szaruga za oknem? Ta zupa cebulowa rozgrzeje i ociepli nawet najbardziej pochmurny dzień.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g cebuli
  • 100 g sera Gruyer (lub innego twardego żółtego sera)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 0.5 bagietki
  • tymianek, sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę pokrój w piórka, mocno rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Dodaj masło i oliwę, po chwili wrzuć cebulę, dodaj też cukier.

  2. Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino.

  3. Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj). Gotuj przez 10–15 minut, dopraw do smaku.

  4. Bagietkę pokrój w kromki, podpiecz w piekarniku (możesz też użyć czerstwego pieczywa – wtedy pomiń ten krok).

  5. Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa. Całość posyp serem, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, do czasu aż ser się roztopi.

Wskazówki:

Jeśli nie masz żaroodpornych miseczek, możesz podawać zupę w normalnych, a grzanki z serem podgrzać osobno i włożyć do miseczek tuż przed podaniem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Wiktoria04

Konkurs Same pyszności!

Zupa cebulowa

magdow

Konkurs Same pyszności

Zupa cebulowa

Gosia

Konkurs Same pysznosci

Zupa cebulowa
Trwa ładowanie...