Porcjowanie kurczaka
Kurczak jest pyszny zarówno upieczony w całości, jak i przyrządzony w kawałkach. Jeśli posiadasz całą tuszę kurczaka, a chcesz wykorzystać do potrawy np. tylko udka, to czeka Cię porcjowanie. Nie obawiaj się, nie ma w tym nic trudnego i nie wymaga to użycia dużej siły, ale na pewno trzeba będzie posłużyć się ostrym nożem. Jestem przekonana, że nie zajmie Ci to więcej niż 5 minut :)
Tusza do porcjowania powinna być dokładnie oczyszczona i osuszona.
Porcjowanie rozpocznij od odcięcia skóry okrywającej szyję. Kolejnym krokiem jest oddzielenie skóry od szyi i odcięcie kawałka szyi tuż przy tuszy.
Następnie przejdź do odcięcia skrzydełka kurczaka. Pewnym ruchem przetnij mięso w miejscu, w którym skrzydełko łączy się z korpusem. Kolejną czynnością jest oddzielenie udka od tuszy kurczaka. W tym celu odegnij jedno udko i natnij skórę, która napięła się w tym miejscu. Oddziel udko od reszty w miejscu złączenia go z korpusem. W ten sam sposób powtórz czynności po drugiej stronie tuszy.
Kolejnym krokiem jest oddzielenie piersi. Aby to wykonać, natnij kurczaka wzdłuż mostka i dokładnie oddziel obydwie piersi od korpusu.
Już po wszystkim! Teraz możesz przygotować pyszne dania z różnych porcji kurczaka.