Co kupić?
- Zakwas
- 2 kg buraków
- 1 mała główka czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżka soli
- woda mineralna
- Barszcz
- 2.5 l wody
- 2 korzenie pietruszki
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 0.5 selera
- 1 cebula
- 20 g suszonych grzybów
- 2 kg buraków
- 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Jak przygotować?
- Zakwas
W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach (jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana).
- Barszcz
, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około godziny. Po tym czasie odcedź warzywa (nie będą Ci już potrzebne).
, po 20 minutach grzyby i wodę przełóż do rondelka, gotuj na małym ogniu około 30 minut.
, po tym czasie (gdy zmiękną) wyłów je (nie będą Ci już potrzebne).
(sam płyn, bez buraków, około 600 ml – 1 l) oraz wodę spod grzybów i grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Barszcz podgrzewaj, ale nie gotuj!
Podawaj np. z kapuśniaczkami (przejdź do przepisu).
Komentarze
polka875@wp.pl
W ubiegłym roku skorzystałam z przepisu na zakwas i barszcz wyszedł niesamowicie smaczny, wyjątkowy. Czy można skorzystać z tego przepisu ale z użyciem zoltych buraków?
Dominikulus79
Zrobiłem ten barszcz wg. przepisu, zakwas mój. Barszcz wyszedł zajebiste!
paulinakoziatek
Czy zakwas można przykryć pokrywą z naczynia żaroodpornego, gdy się go robi w naczyniu żaroodpornym, czy musi być koniecznie ściereczką, żeby np zakwas miał cały czas dostęp do świeżego powietrza? Pierwszy raz to robię, więc mam małe wątpliwości;)