ANIA STARMACH

Schab ze śliwkami i morelami

4Ilość osób
70 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Soczysty schab nadziewany słodkimi owocami to doskonała propozycja na niecodzienny obiad.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg schabu bez kości
  • 10 śliwek
  • 10 moreli
  • 2 marchewki
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • majeranek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Schab natnij po środku ostrym nożem, przekręć go, aby powiększyć otwór.

  2. Wkładaj do niego naprzemiennie i pojedynczo śliwki i morele.

  3. Czosnek drobno posiekaj, natrzyj nim schab, posyp go też majerankiem, solą i pieprzem.

  4. Tak przygotowany schab obsmaż krótko z każdej strony na patelni.

  5. Przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Obok poukładaj obrane, pokrojone marchewki i szalotki.

  6. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, a wierzch schabu polej miodem. Zapiekaj jeszcze około 15 minut.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

akkir

Ta potrawa od lat gości na moim stole w wielkie okazje… i bez okazji. Schab jest wyjątkowo smaczny i malowniczo prezentuje się na stole. Oczywiście, aby nie było stale tak samo, wprowadzałam eksperymenty, np robiłam też nakłucia nożem z zewnątrz szynki i w powstałe kieszonki wkładałam morelki – po pokrojeniu w plastry wygląda to naprawdę bajecznie na talerzu. Aniu bardzo serdecznie dziękuję Ci za ten przepis – warty polecenia! A do schabu czasami podaję pęczak wymieszany z Twoją – tyle, że drobno pokrojoną – marchewką. Mniam mniam.

walter.p

U mnie na stole jest od prawie 30 lat, tylko ja suszone morele i śliwki moczę dzień wcześniej w wermuth*cie, by nabrały wilgotności i smaku! Wpychanie suszonych owoców do suchego mięsa jest bez sensu!

Trwa ładowanie...