ANIA STARMACH

Knedle ze śliwkami

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Najlepsze knedle ze śliwkami, delikatne w smaku i nigdy się nie rozpadają! :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g śliwek węgierek
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • Dodatkowo
  • kwaśna śmietana, cukier i bułka do podania

Jak przygotować?

  1. Ziemniaki umyj i gotuj w łupinkach.

  2. Po ugotowaniu obierz i przepuść przez praskę.

  3. Wymieszaj z jajkami, mąką, szczyptą soli.

  4. Z ciasta lep wałeczki, odrywaj po kawałku ciasta.

  5. Z ciasta formuj niewielkie placuszki, na środku każdego z nich umieść śliwkę bez pestki, zlep dokładnie brzegi.

  6. Knedle gotuj 2–3 minuty w osolonej wodzie (licząc od wypłynięcia na powierzchnię).

  7. Knedle podawaj ze śmietaną lub bułką tartą i cukrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

magdow

Konkurs Same pyszności

Knedle ze śliwkami

ulazgi

Pani Aniu, z całą sympatią dla Pani, zrobiłam knedle krok po kroku dokładnie przestrzegając proporcje, nic nie zmieniając. Jak dla mnie ciasto słabe, mocno gumiaste i przez to całosć straciła na smaku. Za dużo mąki :-(.

Anek@2910

Czasem zależy też od ziemniaków :) robiłem 2 razy super a mamie nie wyszły :-(

Grażyna

Pani Aniu, czy próbowała Pani knedle polane skwareczkami z boczku lub słoniny i posypane cukrem? Wiem….tez tak myslalam póki nie spróbowałam – tak robiła moja śp. tesciowa. Są rewelacyjne….moje dzieci nie mogły się najeść jak im robilam. Pani przepis na ciasto jest super☺☺☺ Pozdrawiam

Asia

ile wychodzi takich knedli ?

Anek@2910

Mi wyszło ok 20 szt

Trwa ładowanie...