ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
Szybkie przepisy na każdy dzień.

Sprawdź

Barszcz czerwony na zakwasie

4Ilość osób
140 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Najlepszy barszcz czerwony na zakwasie. Podbije serca Twoich gości!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Zakwas
  • 2 kg buraków
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • woda mineralna
  • Barszcz
  • 2.5 l wody
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 0.5 selera
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 kg buraków
  • 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Zakwas
  2. Buraki obierz lub dokładnie umyj.

  3. Cienko je pokrój lub zetrzyj na plasterki na tarce tzw. mandolinie.

  4. Układaj, dociskając w kamionkowym lub szklanym naczyniu.

  5. Pomiędzy buraki włóż przepołowiony czosnek i przyprawy.

  6. Całość zalej wodą (tak, aby przykrywała buraki, nie więcej).

  7. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

  8. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach (jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana).

  9. Barszcz
  10. Warzywa umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę.

  11. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około godziny. Po tym czasie odcedź warzywa (nie będą Ci już potrzebne).

  12. Grzyby zalej 150 ml wody, po 20 minutach grzyby i wodę przełóż do rondelka, gotuj na małym ogniu około 30 minut.

  13. Buraki obierz i pokrój w grube plastry lub kostkę.

  14. Buraki gotuj w wywarze około 40–50 minut, po tym czasie (gdy zmiękną) wyłów je (nie będą Ci już potrzebne).

  15. Do garnka wlej zakwas do smaku (sam płyn, bez buraków, około 600 ml – 1 l) oraz wodę spod grzybów i grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  16. Barszcz podgrzewaj, ale nie gotuj!

  17. Podawaj np. z kapuśniaczkami (przejdź do przepisu).

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

paulinakoziatek

Czy zakwas można przykryć pokrywą z naczynia żaroodpornego, gdy się go robi w naczyniu żaroodpornym, czy musi być koniecznie ściereczką, żeby np zakwas miał cały czas dostęp do świeżego powietrza? Pierwszy raz to robię, więc mam małe wątpliwości;)

Trwa ładowanie...