ANIA STARMACH

Barszcz na zakwasie

4Ilość osób
140 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Najlepszy barszcz czerwony na zakwasie. Podbije serca Twoich gości!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Zakwas
  • 2 kg buraków
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • woda mineralna
  • Barszcz
  • 2.5 l wody
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 0.5 selera
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 kg buraków
  • 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Zakwas
  2. Buraki obierz lub dokładnie umyj.

  3. Cienko je pokrój lub zetrzyj na plasterki na tarce tzw. mandolinie.

  4. Układaj, dociskając w kamionkowym lub szklanym naczyniu.

  5. Pomiędzy buraki włóż przepołowiony czosnek i przyprawy.

  6. Całość zalej wodą (tak, aby przykrywała buraki, nie więcej).

  7. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

  8. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach (jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana).

  9. Barszcz
  10. Warzywa umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę.

  11. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około godziny. Po tym czasie odcedź warzywa (nie będą Ci już potrzebne).

  12. Grzyby zalej 150 ml wody, po 20 minutach grzyby i wodę przełóż do rondelka, gotuj na małym ogniu około 30 minut.

  13. Buraki obierz i pokrój w grube plastry lub kostkę.

  14. Buraki gotuj w wywarze około 40–50 minut, po tym czasie (gdy zmiękną) wyłów je (nie będą Ci już potrzebne).

  15. Do garnka wlej zakwas do smaku (sam płyn, bez buraków, około 600 ml – 1 l) oraz wodę spod grzybów i grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  16. Barszcz podgrzewaj, ale nie gotuj!

  17. Podawaj np. z kapuśniaczkami (przejdź do przepisu).

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...