ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Najlepszy obiad wiosenny

2Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Lekki, wiosenny obiad, który sprawi, że Twój dzień będzie jeszcze bardziej kolorowy.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 ziemniaki
  • 3 kalarepki
  • 2 jajka
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu
  • 1 natka koperku
  • 400 ml kefiru
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj w osolonej wodzie.

  2. Kalarepkę obierz (cieniej tam, gdzie jest miękka, grubiej od spodu, gdzie jest bardzo twarda). Pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z roztopioną łyżką masła. Duś przez 15–20 minut, aż kalarepka będzie miękka, wtedy dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Kalafiora umyj, odkrój liście, podziel na różyczki i wrzuć do garnka z wrzątkiem. Gotuj 10–15 minut (im mniejsze różyczki, tym krócej).

  4. Aby przygotować jajko w koszulce, zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj ocet, jajka rozbij do małych szklanek/miseczek (1 jajko – 1 szklanka). Na środku garnka utwórz niewielki wir, mieszając wodę łyżką, w sam środek wiru wlej jajka (jedno po drugim). Gotuj około 3–4 minuty. Wyciągnij, używając łyżki cedzakowej.

  5. Ugotowane ziemniaki podawaj z kalarepką, kalafiorem, jajkiem, dużą ilością koperku i szklanką kefiru!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Justyna

Wiosna na talerzu :)

Najlepszy obiad wiosenny
Trwa ładowanie...