Co kupić?
- 500 ml jogurtu
- 500 ml maślanki (możesz też użyć kefiru)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 pęczki botwinki
- 2 długie ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 0.5 pęczka koperku
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Cebulę i czosnek posiekaj. Jajka ugotuj.
i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi posiekaj.
Smaż przez 5–10 minut, po usmażeniu ostudź.
(środki pełne pestek nie będą Ci potrzebne), koperek posiekaj.
Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Komentarze
Fijolka
Przetestowałam już kilka przepisów na chłodnik, ale ten wygrywa! Jest przepyszny.
waldek500
Rewelacja. Ja dodaję jeszcze szczypior. Dziękuję i pozdrawiam.
mpwiedzma
Jest przepyszny!
walter.p
Co to jest? Botwinka, czy ogórkowa na czerwono? Rzodkiewka w botwince? Ludzie lubię eksperymenty w kuchni, ale zachowajcie je dla siebie i nie uszczęśliwiajcie nimi innych! Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej "chłodnikiem z botwinki" woła o pomstę do nieba! To jest chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowym, ale napewno nie z botwinki, bo młode buraczki są tu tylko dodatkiem, tak jak czosnek, czy koperek!
mariuszkrok
Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z tych przepisów… Polecam zapoznać się zze znaczeniem słowa "chłodnik"… (np. https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnik)…
Anonim
Zgadzam się w 1000 %. Gorzej niż lipa. To nie ma nic z wspólnego a chłodnikiem. A tak na marginesie to bardzo bardzo na męczyłem się aby dodać opinię. Pozdrawiam
dominika123
Pyszna
basia11
?? ☺
Agnieszka
Konkurs Same Pyszności!