ANIA STARMACH

Chłodnik z botwinki

4
Ilość osób
15 min
Czas przygotowania
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Doskonały na upalne dni! Lekki i zdrowy, będzie smakował każdemu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 ml jogurtu
  • 500 ml maślanki (możesz też użyć kefiru)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 długie ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 0.5 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Jajka ugotuj.

  2. Buraczki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi posiekaj.

  3. Na maśle przysmaż cebulę i czosnek, dodaj botwinkę. Smaż przez 5–10 minut, po usmażeniu ostudź.

  4. Rzodkiewki pokrój w półplasterki, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach (środki pełne pestek nie będą Ci potrzebne), koperek posiekaj.

  5. W misce wymieszaj jogurt, maślankę, dodaj ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę.

  6. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  7. Podawaj mocno schłodzony z połówkami jajek i grzankami.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

basia11

👍👍 ☺

Agnieszka

Konkurs Same Pyszności!

Chłodnik z botwinki
Trwa ładowanie...