ANIA STARMACH

Cynamonki drożdżowe (25 sztuk)

10Ilość osób
120 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Puszyste drożdżowe ciasto i słodkie, cynamonowe nadzienie – to moja ulubiona alternatywa, gdy nie mam pod ręką owoców do ciasta.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto:
  • 900 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 45 g świeżych drożdży
  • 370 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • Nadzienie:
  • 120 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
  • cukier perlisty do posypania bułeczek

Jak przygotować?

  1. Ciasto:
  2. Drożdże wymieszaj z cukrem w misie robota, dodaj 4 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Tak powstały zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.

  3. W tym czasie podgrzej mleko, rozpuść masło, a mąkę wymieszaj z kardamonem.

  4. Zacznij wyrabianie ciasta z pomocą haka na wolnych obrotach i stopniowo do wyrośniętego zaczynu dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę.

  5. Ciasto wyrabiaj przez około 8 minut.

  6. Po tym czasie ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Moja mama zawsze kładła je przy kaloryferze, babcia mawiała, że nie ma jak ogrzewanie ciasta „żywym ogniem” i kładła miskę z ciastem przy rozpalanym kominku, natomiast jeśli masz robota Cooking Chef XL lub Titanium Chef Patissier XL, skorzystaj z automatycznego programu do wyrastania ciasta.

  7. Nadzienie:
  8. W misie robota umieść wszystkie składniki nadzienia. Masło ucieraj z cynamonem za pomocą mieszadła elastycznego aż będzie super puszyste.

  9. Przygotowanie:
  10. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.

  11. Prostokąty posmaruj masą cynamonową.

  12. Ciasto zwijaj w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki.

  13. Bułeczki odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

  14. Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem, posyp cukrem perlistym.

  15. Piecz około 8-10 w temperaturze 200 stopni (program góra dół, czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek, po upieczeniu warto zastosować metodę „suchego patyczka”).

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...