Co kupić?
- Ciasto
- 1 kg śliwek
- 600 g mąki
- 150 g cukru
- 80 g rozpuszczonego masła
- 35 g drożdży
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- Kruszonka
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 100 g cukru
Jak przygotować?
Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.
Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Ja często używam robota kuchennego, jeśli też lubisz takie ułatwienie, pamiętaj, aby nie używać zbyt wysokich obrotów.
Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia na godzinę.
Śliwki przepołów i pozbądź się pestek.
Schładzaj w zamrażarce.
Ciasto przełóż do prostokątnej formy (np. 30x40 cm).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 50–60 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek lub nóż.
Komentarze
agatagryszkiewcz
ok
sebastiangiesse
Smakuje tak, jak wygląda. Z czystym sumieniem polecam.
Martusia
naj
ewasek
Pani Aniu, proszę o potwierdzenie ilości mleka (płynów) ciasto przy 600 g mąki jest twarde i prawie nie wyrosło (b mało wyrosło i po upieczeniu nie jest puszyste i miękkie ale dość zbite i twarde.).. Dziękuję z góry za odpowiedź.
MarzenaW
Witam, robiłam to ciasto wiele razy ,zawsze wychodzi Dzisiaj mam zły dzień i zapomniałam dodać cukru ,czy można to ciasto jakoś uratować,a może da się zrobić coś innego z niego?
KarolaP
Czy mleko może być sojowe?
Barbara
Przepyszne wyszło! Uwielbiam nieco modyfikować niektóre przepisy,ale tego nie muszę.
Kate
Pani Aniu! Serdecznie dziękuję za ten przepis. To pierwsze ciasto, które mi wyszło! Do tej pory miałam dwie lewe ręce do ciast. Mąż przeszczęśliwy :D
FiFiFo
Pyszne ciasto. U mnie w wersji z jagodami i malinami. Polecam wszystkim :)
Agnieszka
Pierwszy raz za mną :)
Czas na drugie podejście wkrótce :)