ANIA STARMACH

Drożdżowe ze śliwkami

6
Ilość osób
70 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Smak tego ciasta i maślanej kruszonki przeniesie Cię do beztroskiego czasu dzieciństwa :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 1 kg śliwek
  • 600 g mąki
  • 150 g cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 35 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • Kruszonka
  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru

Jak przygotować?

  1. Połowę mleka (75 ml) podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

  2. Po tym czasie zaczyn przełóż do dużej miski. Stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.

  3. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Ja często używam robota kuchennego, jeśli też lubisz takie ułatwienie, pamiętaj, aby nie używać zbyt wysokich obrotów.

  4. Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia na godzinę.

  5. Śliwki przepołów i pozbądź się pestek.

  6. Składniki kruszonki wymieszaj, powinieneś uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzaj w zamrażarce.

  7. Ciasto przełóż do prostokątnej formy (np. 30x40 cm).

  8. Na cieście ułóż owoce, skórkami do dołu, posyp obficie kruszonką.

  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 50–60 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek lub nóż.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Katarzyna

Dziękuję Pani Aniu za przepyszny przepis na drożdżówek ze śliwkami jest przepyszna👍😃

Drożdżowe ze śliwkami

magdow

Konkurs Same pyszności!

Drożdżowe ze śliwkami

slav

Pani Aniu moja drożdżówka już "zniknęła", tylko ja użyłem 500 g mąki, bo nie wiedzieć czemu ciasto byłoby za gęste. Ale drożdżóweczka wyszła wyśmienita. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

amellka

Trwa właśnie sezon na śliwki, więc już kolejna drożdżówka siedzi w piekarniku a piękny zapach unosi się w całym domu. Obłędny smak! Pytanko: czy składniki do ciasta (jaja, mleko) powinny mieć temperaturę pokojową czy nie ma to znaczenia? Pozdrawiam!

Ania Starmach

ooooo wspaniale i najlepiej!

Trwa ładowanie...