Co kupić?
- Ciasto
- 1 kg śliwek
- 600 g mąki
- 150 g cukru
- 80 g rozpuszczonego masła
- 35 g drożdży
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- Kruszonka
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 100 g cukru
Jak przygotować?
Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.
Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Ja często używam robota kuchennego, jeśli też lubisz takie ułatwienie, pamiętaj, aby nie używać zbyt wysokich obrotów.
Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia na godzinę.
Śliwki przepołów i pozbądź się pestek.
Schładzaj w zamrażarce.
Ciasto przełóż do prostokątnej formy (np. 30x40 cm).
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 50–60 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek lub nóż.
Komentarze
Katarzyna
Dziękuję Pani Aniu za przepyszny przepis na drożdżówek ze śliwkami jest przepyszna??
magdow
Konkurs Same pyszności!
slav
Pani Aniu moja drożdżówka już "zniknęła", tylko ja użyłem 500 g mąki, bo nie wiedzieć czemu ciasto byłoby za gęste. Ale drożdżóweczka wyszła wyśmienita. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
amellka
Trwa właśnie sezon na śliwki, więc już kolejna drożdżówka siedzi w piekarniku a piękny zapach unosi się w całym domu. Obłędny smak! Pytanko: czy składniki do ciasta (jaja, mleko) powinny mieć temperaturę pokojową czy nie ma to znaczenia? Pozdrawiam!
Ania Starmach
ooooo wspaniale i najlepiej!