ANIA STARMACH

Gofry

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców – idealne na pyszny podwieczorek!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania

Jak przygotować?

  1. Oddziel żółtko od białka.

  2. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.

  3. Osobno ubij białko.

  4. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem.

  5. Mocno rozgrzej gofrownicę.

  6. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.

  7. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

joanna

Zrobiłam dziś gofry z przepisu i wyszły przepyszne :) chrupiace z zewnatrz i mieciutkie wewnatrz. Moja córka była zachwycona :) mam gofrownicę MPM MGO13 1400W. Pozdrawiam serdecznie :)

renatawiewiorowska

Nie wiem jak ten przepis może NIE WYJŚĆ, jest bardzo prosty. To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę. Moja córcia je uwielbia :-)

alicjaduda

Pół szklanki mleka więcej a gofry wyjdą przepyszne. A żeby były chrupiące opieram gotowe gofry o coś np. szklankę aby od parowała woda.

anjas-a

Robilam juz gofry z tysiaca roznych przespisow. Zawsze bylo ok. Ale nie tym razem. Moim zdaniem za malo mleka. Slaby przepis. Nie bede polecac. A zrobilam specjalnie sugerujac sie nazwiskiem :)

Ulcia

Ciasto musi być dość rzadkie. W przepisie jest za mało mleka. Jeśli dodacie więcej, na pewno nie wyjdą twarde :)

Alicja

Próbowałam wiele przepisów na gofry. Szukałam smaku jak z budki, czyli chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Znalazłam u LadyoftheHouse: http://www.ladyofthehouse.pl/przepis-na-chrupiace-gofry/ Z doświadczenia wiem, że wiele zależy od jakości gofrownicy ale ten przepis wychodzi mi zawsze i dodatkowo nie potrzeba w nim "wspomagaczy jak np. proszek do pieczenia.

Joanna

Wyszły strasznie twarde. Wg mnie w przepisie jest za dużo mąki.

Marcelina

Wyszły tragicznie.Rozdwajają się

Małgosia

Uzyłam mleka kokosowego zamiast krowiego i tragicznie sie rozdwajaja i przyklejaja do gofrownicy. Tylko dlaczego ? :(

Martyna3

Wyglądają przepysznie ! :) jeszcze nie wypróbowane. Czy ktoś moźe polecić dobra gofrownice? Uwielbiam gofry

Trwa ładowanie...