Co kupić?
- 4 jajka
- 6 pomidorów (poza sezonem 1 puszka pomidorów pelati)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, obierz je ze skórki (zobacz video).
Obrane pomidory pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz.
Po chwili dodaj pomidory, całość wymieszaj, duś na średnim ogniu mniej więcej 10 minut (aby część wody z pomidorów wyparowała i sos stał się gęstszy).
Łyżką zrób w sosie 4 niewielkie wgłębienia, do których wbijaj pojedynczo jajka.
Patelnię przykryj i duś potrawę około 5 minut.
Po tym czasie delikatnie przełóż jajka z pomidorami na talerze, podawaj z pietruszką.
Komentarze
Agnieszka
Konkurs Same Pyszności!
Dominika
Konkurs same pyszności. Przepraszam ale wczesniej źle kliknęlam
Dominika
Pycha.uwielbiam gotować
Dominika
Ko
olciasek52
Konkurs same pyszności! :)