ANIA STARMACH

Doskonała lasagne i fasolka szparagowa

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Doskonała, mięsna zapiekanka. Prawdziwie włoska i przepyszna!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Lasagne
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 50 g parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 8 płatów makaronu lasagne
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • Beszamel
  • 200 ml mleka
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • Sałatka
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka sezamu
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować?

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i przysmaż na oliwie, po chwili dodaj mięso, smaż, aż zmieni kolor. Wtedy dodaj zioła i koncentrat pomidorowy.

  2. Smaż przez kilka minut, dolej wino, a gdy większość płynu wyparuje, dodaj passatę pomidorową.

  3. Duś na małym ogniu około 30 minut.

  4. W tym czasie przygotuj beszamel: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj.

  5. W żaroodpornej formie układaj naprzemiennie: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel. Całość posyp parmezanem.

  6. Zapiekaj około 30–40 minut w temperaturze 180 stopni.

  7. Fasolkę wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 7–10 minut (w zależności od tego, czy korzystasz z młodej czy ze starszej fasolki).

  8. Po ugotowaniu fasolkę przelej zimną wodą.

  9. W misce wymieszaj ją z pokrojonymi pomidorami, sezamem, octem balsamicznym, cebulą dymką i oliwą.

  10. Gorącą lasagne podawaj z fasolką.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

KatarzynaP

Dzień dobry:) Czy wino można pominąć bądź czymś zastąpić? Pozdrawiam

magdow

Konkurs Same pyszności!

Doskonała lasagne i fasolka szparagowa

monika93

Konkurs Same pyszności!

Doskonała lasagne i fasolka szparagowa

Katarzyna

Bardzo pyszna lazania. Wszystkim domownikom bardzo smakowało ;)
Konkurs Same pyszności!

Doskonała lasagne i fasolka szparagowa

Agata

Ja podlałam passatą i wyszło super. Makaron wchłonięcia wszystko, lasagne mięciutka i aromatyczna ?

Juliet

Aniu, czym podlac pierwszą warstwę makaronu, żeby nie była twarda? Kiedy nie robię to zawsze za mocno się przypiecze ta na samym spodzie :(

damiannowik

Na samym spodzie przed ułożeniem makaronu najlepiej polać trochę sosem beszamel wtedy makaron nie będzie twardy

Mala_kucharka

Czy płaty makaronu trzeba ugotować przed włożeniem do naczynia? Pozdrawiam?

Ania Starmach

nie, nie trzeba ich gotować ;)

Trwa ładowanie...