Co kupić?
- Lasagne
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 50 g parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
- 200 ml passaty pomidorowej
- 50 ml wytrawnego czerwonego wina
- 8 płatów makaronu lasagne
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- Beszamel
- 200 ml mleka
- 50 g twardego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- Sałatka
- 200 g fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka sezamu
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
Jak przygotować?
Cebulę i czosnek posiekaj i przysmaż na oliwie, po chwili dodaj mięso, smaż, aż zmieni kolor. Wtedy dodaj zioła i koncentrat pomidorowy.
Smaż przez kilka minut, dolej wino, a gdy większość płynu wyparuje, dodaj passatę pomidorową.
Duś na małym ogniu około 30 minut.
W tym czasie przygotuj beszamel: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj.
W żaroodpornej formie układaj naprzemiennie: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel. Całość posyp parmezanem.
Zapiekaj około 30–40 minut w temperaturze 180 stopni.
Fasolkę wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 7–10 minut (w zależności od tego, czy korzystasz z młodej czy ze starszej fasolki).
Po ugotowaniu fasolkę przelej zimną wodą.
W misce wymieszaj ją z pokrojonymi pomidorami, sezamem, octem balsamicznym, cebulą dymką i oliwą.
Gorącą lasagne podawaj z fasolką.
Komentarze
KatarzynaP
Dzień dobry:) Czy wino można pominąć bądź czymś zastąpić? Pozdrawiam
magdow
Konkurs Same pyszności!
monika93
Konkurs Same pyszności!
Katarzyna
Bardzo pyszna lazania. Wszystkim domownikom bardzo smakowało ;)
Konkurs Same pyszności!
Agata
Ja podlałam passatą i wyszło super. Makaron wchłonięcia wszystko, lasagne mięciutka i aromatyczna ?
Juliet
Aniu, czym podlac pierwszą warstwę makaronu, żeby nie była twarda? Kiedy nie robię to zawsze za mocno się przypiecze ta na samym spodzie :(
damiannowik
Na samym spodzie przed ułożeniem makaronu najlepiej polać trochę sosem beszamel wtedy makaron nie będzie twardy
Mala_kucharka
Czy płaty makaronu trzeba ugotować przed włożeniem do naczynia? Pozdrawiam?
Ania Starmach
nie, nie trzeba ich gotować ;)