ANIA STARMACH

Krewetki z pomidorkami i mlekiem kokosowym

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Ania Starmach

Wyraziste krewetki w towarzystwie mleka kokosowego i pysznych pomidorków – palce lizać!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 300 g krewetek tygrysich obranych
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 0.5 cebuli
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • Dodatkowo
  • zgrillowana bagietka lub ciemny ryż do podania
  • świeża kolendra

Jak przygotować?

  1. W moździerzu rozetrzyj pokrojony czosnek, chili, imbir i 0.5 cebuli.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj rozgniecioną w moździerzu pastę, smaż przez minutę.

  3. Na patelnię wrzuć obrane krewetki, dodaj sos rybny i sojowy, gotuj minutę.

  4. Do krewetek dodaj przekrojone pomidorki, smaż minutę.

  5. Całość zalej mlekiem kokosowym, duś 3 – 4 minuty.

  6. Podawaj z grillowanym chlebem lub ryżem i świeżą kolendrą.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agata

Pyszne, super sos wyszedł :)

Trwa ładowanie...