ANIA STARMACH

Kaczka z jabłkami

4Ilość osób
160 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Kaczka, która zawsze się udaje. Z chrupiącą skórką i delikatnym, soczystym mięsem.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
  • 4 małe jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 800 g ziemniaków
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Dzień wcześniej natrzyj kaczkę majerankiem, solą i posiekanym czosnkiem.

  2. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, nafaszeruj nimi wnętrze kaczki.

  3. Kaczkę połóż na kratce nad blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na półtorej godziny. Kilka razy w ciągu pieczenia polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem.

  4. Po półtorej godziny z blachy zlej tłuszcz, połóż na niej ziemniaki pokrojone w ćwiartki, pośrodku nich połóż podpieczoną kaczkę.

  5. Piecz przez kolejną godzinę!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

maz_kucharki

Praktykant który wpisywał ten przepis zapomniał o włożeniu kaczki do BRYTFANKI! Już 2 godziny próbuję domyć piekarnik a jeszcze co najmniej drugie tyle przede mną.

Magdalena

Proponuję pic w rękawie nie trzeba wtedy polewac a przed końcem rozciac rękaw żeby się skórka zarumienila.

walter.p

Kaczka z ziemniakami! No to jest chyba najlepszy hit kulinarnych abnegatów! Pani Anno, tą propozycją podbiła pani cały www, a najbardziej będzie smakowało wielkiemu mistrzowi kuchnii – Chuckowi Norrisowi! ;=)))

Agnieszka

Kaczka pyszna. Ziemniaczki upieczone. Do tego duszona czerwona kapusta. Mmmm….

agnieszka87

Kaczka wyborna, ale domyć po niej piekarnik to nie lada gratka ….

Sebastian

Konkurs Same pyszności ;) Kaczka w moim wydaniu ;) można powiedzieć że na słodko bo z jabłkami ;)

Kaczka z jabłkami
Trwa ładowanie...