ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Kanelbullar

10Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Słodkie i kuszące zapachem cynamonu. Najlepsze na leniwe popołudnie.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 jajko
  • Nadzienie
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Dodatkowo
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
  • cukier do posypania

Jak przygotować?

  1. Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.

  2. Mleko podgrzej, masło rozpuść, mąkę wymieszaj z kardamonem.

  3. Drożdże przełóż do dużej miski lub miski robota kuchennego, stopniowo dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę.

  4. Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut.

  5. Po tym czasie ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

  6. Teraz możesz przygotować nadzienie: miękkie masło utrzyj z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem).

  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.

  8. Cały prostokąt posmaruj masą cynamonową.

  9. Ciasto zwiń w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki.

  10. Bułeczki przełóż do papierków na muffinki i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

  11. Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem.

  12. Piecz około 7–8 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

dariarzepka

Pycha ? chociaż ja piekłam w 180 stopniach i 15minut ?

dariarzepka

???

Kanelbullar

monikastryjewska

Aniu, już drugi raz próbuje zrobić i po raz drugi nie wyrosły mi drożdże, hmm co mogę robić nie tak, cukier, drożdże, mleko i mąką i nie rosną ?

aniaws09

Ja ratuję drożdże kładąc miskę nad parujący garnek z wodą, nieraz pomogło :)

Ewa

Aniu czy ciasto drożdżowe można zastąpić gotowym ciastem francuskim?

gargalka

Pyszne ?

Kanelbullar

jednak_owo

Smak cudowny.
Robiłam je dwukrotnie, niestety wyszły mi bardzo suche.
Jakiś pomysł, co mogło pójść nie tak?
Trzymałam je trochę dłużej w piekarniku 2-3 minuty, bo po 8 nie były jeszcze nawet zarumienione.

Mangha

Przypomniały mi się "bułeczki obieranki" mojej babci!
Pani Aniu dziękuję za pyszne ciepłe wspomnienia na tależu =)
Idealne na zimowe wieczory ;)

Edyta

Konkurs same pyszności :)

Kanelbullar

martyna_17

Konkurs Same Pyszności! :)

Kanelbullar

Anula

Konkurs Same pyszności – u mnie te ciacha to ancymonki :)

Kanelbullar

Iza

Konkurs same pyszności

Kanelbullar
Trwa ładowanie...