Co kupić?
- 250 g mąki
- 300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
- 350 g brązowego cukru
- 300 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 obrane jabłko starte na tarce
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów pekan
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- Krem
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować?
Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.
Po upieczeniu całkowicie ostudź.
Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.
Komentarze
wladekbral
Czy można piec ciasto w jednej formie 22 cm?
MonikaB
Dla mnie za dużo oleju, mega tłuste. Następnym razem dam polowe
IzzPaw
Przepyszne!! Nie mam zupełnie ręki do pieczenia ciast, ale to jest tak proste, a zarazem tak pyszne! :)
Robię już po raz trzeci w ciągu trzech tygodni, ciasto ujęło za serce i żołądek wszystkich moich domowników.
Za pierwszy razem zrobiłam dokładnie jak w przepisie, za kolejnym już dałam o połowę mniej cukru i trochę mnie oleju, wyszło tak samo pysznie. Polecam! :)
adamjurkiewicz
Ciasto wykonano niemal zgodnie z przepisem, około 10ml mniej oleju i zamieniłem orzechy pekan na włoskie. Prezentuje się wizualnie niemal jak na zdjęciach, konsystencja ciasta ok, nie jest to zakalec. Jednak jest dość duży mankament – moim zdaniem jest o połowę za dużo cukru w tym wypieku. W połowie jedzenia porcji musiałem zrobić sobie przerwę na 20 minut, bo byłem przesłodzony. Gdyby słodzika było mniej, może i faktycznie byłoby to najlepsze ciasto marchewkowe – obecnie jest zbyt przesłodzone.
Nataliak
Nie mogę się zgodzić z komentarzami poniżej, ciasto wykonałam już kilkukrotnie. Za każdym razem było miękkie, pulchne i pyszne. Ja lekko zmieniłam proporcje, dałam odrobinkę mniej oleju, zmniejszyłam też ilość cukru ponieważ miałam bardzo slodkie jabłka i dodałam więcej cynamonu. PYSZNE
Ulcia
Pierwszy raz zrobiłam ciasto marchewkowe z tego przepisu i wyszło rewelacyjnie! Zgadza się, że jest lekki zakalec, ale akurat zakalce uwielbiam najbardziej więc w ogóle mi to nie przeszkadza :) Cała rodzina zajadała się ze smakiem!
Małgorzata
Ciasto marchewkowe pieklam pierwszy raz i wyszlo przepyszne. Upieklam w formnie 24x24cm 170*C z termoobiegiem, ok 60min. Do kremu smietanowo-mascarponowego dodalam gotowy krem lemon curd. Dziekuje za przepis Aniu i pozdrawiam :-)
natalka_gotuje
Właśnie wyjęłam ze sprawnego piekarnika. Wyszło super chociaż jest lekko oleisty posmak. Chyba wolę bardziej suche ciasto marchewkowe na sodzie. Jeżeli nie chcesz, żeby wyszedł zakalec, wystarczy dobrze wycisnąć sok z przetartej marchwi i jabłka. Zamiast orzechów można dodać wiórki kokosowe.
Anna
Po przeczytaniu komentarzy bałam się korzystać z tego przepisu. Na szczęście zaryzykowałam! Ciasto jest przepyszne!!!
mmil82
Niestety mnie również wyszedł zakalec (mam sprawny piekarnik) i zrobiłam wszystko wg przepisu wraz z gramaturą (posiadam wagę) dlatego prośba do Pani Ani aby zasugerowała rozwiązania luib poradziła coś w tej sytuacji.