ANIA STARMACH

Najlepsze ciasto marchewkowe

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pyszne, lekkie ciasto marchewkowe, najeżone bakaliami!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki
  • 300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
  • 350 g brązowego cukru
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1 obrane jabłko starte na tarce
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów pekan
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.

  2. Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka, wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach.

  3. Wymieszaj zawartości obu misek.

  4. Dodaj tartą marchew i jabłko, wymieszaj.

  5. Grubo posiekaj orzechy.

  6. Dodaj orzechy i rodzynki.

  7. Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.

  8. Przelej ciasto do foremek, piecz 40 minut w 170 stopniach.

  9. Po upieczeniu całkowicie ostudź.

  10. Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  11. Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

natalka_gotuje

Właśnie wyjęłam ze sprawnego piekarnika. Wyszło super chociaż jest lekko oleisty posmak. Chyba wolę bardziej suche ciasto marchewkowe na sodzie. Jeżeli nie chcesz, żeby wyszedł zakalec, wystarczy dobrze wycisnąć sok z przetartej marchwi i jabłka. Zamiast orzechów można dodać wiórki kokosowe.

Anna

Po przeczytaniu komentarzy bałam się korzystać z tego przepisu. Na szczęście zaryzykowałam! Ciasto jest przepyszne!!!

mmil82

Niestety mnie również wyszedł zakalec (mam sprawny piekarnik) i zrobiłam wszystko wg przepisu wraz z gramaturą (posiadam wagę) dlatego prośba do Pani Ani aby zasugerowała rozwiązania luib poradziła coś w tej sytuacji.

goja

ciasto wyszlo super, bardzo dobre, smakiem przypomina pumpkin bread, krem do ciasta przepyszny. Na 100% powtorze ten przepis.Trzymalam sie przepisu co do grama:) ale nie dodalam orzechow bo nie mialam. Jezeli wyszedl Pani zakalec to moze bylo cos nie tak z piekarnikiem albo ze skladnikami. Pozdrawiam!!!

Natala88

Ciasto wyszło przepyszne! Dodatkowo napiszę, że nie upiekłam dwóch spodów, tak jak w przepisie i nie przygotowałam kremu. Całą masę, przygotowaną zgodnie z przepisem, przelałam do jednej – sredniej wielkosci formy – i piekłam o kilka minut dłużej (3-4 min.). Ciasto całą noc stygło, a rano było takie jak chciałam – pyszne i mokre. Po przekrojeniu powstał piekny przekroj, na gorze ciemne, a w srodku nieco jasniejszy kolor ciasta.
Mój mąż nie był zadowolony, że przygotowuję ciasto marchewkowe, ale kiedy je spróbował powiedział "BOMBA" :). Także polecam spróbować jeszcze raz i włożyć serduszko, wtedy każdy przepis się udaje. :)

Magdalena

Ciasto wyszlo jak zakalec ! Mysle ze za duzo oleju bo w smaku bylo czuc tylko olej

Paulina

Moje również wyszło totalnie zakalcowate i aż kipi olej. To nie Pani ma złą rękę do gotowania, skoro już kolejnej osobie nie wyszło ciasto z tego przepisu. Szkoda tych wszystkich składników

MartaB

Mi wyszło cudowne i smaczne ! może to po prostu ciężka ręka do pieczenia?

Trwa ładowanie...