ANIA STARMACH

Najlepsze ciasto marchewkowe

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pyszne, lekkie ciasto marchewkowe, najeżone bakaliami!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki
  • 300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
  • 350 g brązowego cukru
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1 obrane jabłko starte na tarce
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów pekan
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.

  2. Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka, wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach.

  3. Wymieszaj zawartości obu misek.

  4. Dodaj tartą marchew i jabłko, wymieszaj.

  5. Grubo posiekaj orzechy.

  6. Dodaj orzechy i rodzynki.

  7. Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.

  8. Przelej ciasto do foremek, piecz 40 minut w 170 stopniach.

  9. Po upieczeniu całkowicie ostudź.

  10. Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  11. Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

wladekbral

Czy można piec ciasto w jednej formie 22 cm?

MonikaB

Dla mnie za dużo oleju, mega tłuste. Następnym razem dam polowe

IzzPaw

Przepyszne!! Nie mam zupełnie ręki do pieczenia ciast, ale to jest tak proste, a zarazem tak pyszne! :)
Robię już po raz trzeci w ciągu trzech tygodni, ciasto ujęło za serce i żołądek wszystkich moich domowników.
Za pierwszy razem zrobiłam dokładnie jak w przepisie, za kolejnym już dałam o połowę mniej cukru i trochę mnie oleju, wyszło tak samo pysznie. Polecam! :)

adamjurkiewicz

Ciasto wykonano niemal zgodnie z przepisem, około 10ml mniej oleju i zamieniłem orzechy pekan na włoskie. Prezentuje się wizualnie niemal jak na zdjęciach, konsystencja ciasta ok, nie jest to zakalec. Jednak jest dość duży mankament – moim zdaniem jest o połowę za dużo cukru w tym wypieku. W połowie jedzenia porcji musiałem zrobić sobie przerwę na 20 minut, bo byłem przesłodzony. Gdyby słodzika było mniej, może i faktycznie byłoby to najlepsze ciasto marchewkowe – obecnie jest zbyt przesłodzone.

Najlepsze ciasto marchewkowe

Nataliak

Nie mogę się zgodzić z komentarzami poniżej, ciasto wykonałam już kilkukrotnie. Za każdym razem było miękkie, pulchne i pyszne. Ja lekko zmieniłam proporcje, dałam odrobinkę mniej oleju, zmniejszyłam też ilość cukru ponieważ miałam bardzo slodkie jabłka i dodałam więcej cynamonu. PYSZNE

Ulcia

Pierwszy raz zrobiłam ciasto marchewkowe z tego przepisu i wyszło rewelacyjnie! Zgadza się, że jest lekki zakalec, ale akurat zakalce uwielbiam najbardziej więc w ogóle mi to nie przeszkadza :) Cała rodzina zajadała się ze smakiem!

Małgorzata

Ciasto marchewkowe pieklam pierwszy raz i wyszlo przepyszne. Upieklam w formnie 24x24cm 170*C z termoobiegiem, ok 60min. Do kremu smietanowo-mascarponowego dodalam gotowy krem lemon curd. Dziekuje za przepis Aniu i pozdrawiam :-)

Najlepsze ciasto marchewkowe

natalka_gotuje

Właśnie wyjęłam ze sprawnego piekarnika. Wyszło super chociaż jest lekko oleisty posmak. Chyba wolę bardziej suche ciasto marchewkowe na sodzie. Jeżeli nie chcesz, żeby wyszedł zakalec, wystarczy dobrze wycisnąć sok z przetartej marchwi i jabłka. Zamiast orzechów można dodać wiórki kokosowe.

Anna

Po przeczytaniu komentarzy bałam się korzystać z tego przepisu. Na szczęście zaryzykowałam! Ciasto jest przepyszne!!!

mmil82

Niestety mnie również wyszedł zakalec (mam sprawny piekarnik) i zrobiłam wszystko wg przepisu wraz z gramaturą (posiadam wagę) dlatego prośba do Pani Ani aby zasugerowała rozwiązania luib poradziła coś w tej sytuacji.

Trwa ładowanie...