Co kupić?
- 250 g miękkiego masła
- 300 g mąki
- 220 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki rumu
- 1 skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
- 450 g ulubionych bakalii: rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, daktyle, figi, suszona żurawina
Jak przygotować?
, odstaw na minimum 20 minut.
. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, stopniowo wbijaj do masy jajka.
Odsyp 2 łyżki mąki.
i dodawaj do masy jajecznej., wymieszaj z rodzynkami, dodaj 2 łyżki mąki (dzięki temu dodatkowi, bakalie nie opadną na dno ciasta).
Dwie formy na keks (25 x 10 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, aby sprawdzić, czy ciasto na pewno jest gotowe zastosuj test „suchego patyczka”.
Smacznego!
Komentarze
wie_sz
Witam Pani Anno,
Być może się mylę, ale cwibak i keks to dwa różne, chociaż podobne ciasta. Różnica polega na tym, że prawdziwy cwibak nie zawiera tłuszczu a tylko jajka, cukier, mąkę i bakalie. Keks natomiast dodatkowo w składzie ma tłuszcz
Pozdrawiam
Wiesław :)
niki
Dokładnie tak.Cwibak to inne ciasto mylone z keksem.Do cwibaka nie dajemy tluszczu i proszku do pieczenia.Wspaniały smak moim zdaniem tysiąc razy lepszy niż keks.Szkoda ze tradycyjne przedwojenne receptury nie są kontynuowane.Jesli mowimy cwibak to 90% ludzi nie wie co to.Pozdrawiam😊