ANIA STARMACH

Keks – cwibak

4Ilość osób
70 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Keks, inaczej nazywany cwibakiem, to wyjątkowo proste i szybkie ciasto, które zawsze doskonale smakuje :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g miękkiego masła
  • 300 g mąki
  • 220 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki rumu
  • 1 skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 450 g ulubionych bakalii: rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, daktyle, figi, suszona żurawina

Jak przygotować?

  1. Rodzynki zalej rumem, odstaw na minimum 20 minut.

  2. Używając miksera, utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, stopniowo wbijaj do masy jajka.

  3. Odsyp 2 łyżki mąki. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy jajecznej.

  4. Bakalie i większe owoce posiekaj, wymieszaj z rodzynkami, dodaj 2 łyżki mąki (dzięki temu dodatkowi, bakalie nie opadną na dno ciasta).

  5. Ciasto wymieszaj z bakaliami.

  6. Dwie formy na keks (25 x 10 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

  7. Ciasto przelej do foremek.

  8. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, aby sprawdzić, czy ciasto na pewno jest gotowe zastosuj test „suchego patyczka”.

  9. Smacznego!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

wie_sz

Witam Pani Anno,
Być może się mylę, ale cwibak i keks to dwa różne, chociaż podobne ciasta. Różnica polega na tym, że prawdziwy cwibak nie zawiera tłuszczu a tylko jajka, cukier, mąkę i bakalie. Keks natomiast dodatkowo w składzie ma tłuszcz
Pozdrawiam
Wiesław :)

niki

Dokładnie tak.Cwibak to inne ciasto mylone z keksem.Do cwibaka nie dajemy tluszczu i proszku do pieczenia.Wspaniały smak moim zdaniem tysiąc razy lepszy niż keks.Szkoda ze tradycyjne przedwojenne receptury nie są kontynuowane.Jesli mowimy cwibak to 90% ludzi nie wie co to.Pozdrawiam😊

Trwa ładowanie...