ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
Szybkie przepisy na każdy dzień.

Sprawdź

Szarlotka sypana – najlepsza

4Ilość osób
70 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pyszna szarlotka, której przygotowanie zajmie tylko chwilę!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 300 g mąki
  • 300 g kaszy manny
  • 300 g cukru
  • 150 g masła
  • 10 jabłek (najlepiej szara reneta lub inne kwaśne)

Jak przygotować?

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Wymieszaj w misce mąkę, kaszę i cukier. Składniki suche podziel na 4 części.

  3. Na dno tortownicy wsyp warstwę składników suchych, przykryj ją warstwą jabłek. Następnie ponownie wysyp składniki suche i tak na przemian.

  4. Na samym wierzchu powinna znajdować się warstwa z mąki, kaszy i cukru oraz kawałki masła.

  5. Ciasto piecz 60 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ulcia

Szkoda, że nie przeczytałam komentarzy zanim wzięłam się za ten przepis. Chciałam zrobić coś pysznego dla rodziny na weekend, a wyszła porażka :( Spód całkowicie sypki, zero smaku, ciasto twarde i gumowe. Bardzo nieudany przepis, który powinien być usunięty ze strony.

marianwisniewski

Szarlotkę sypaną piekę od prawie 40 lat. Dostałem przepis od przemiłej starszej pani z centrali PZZ. Trochę zaskoczyłem wtedy moją babcię od której uczyłem się gotować i piec. Pierwsza mi nie wyszła, też trzy przełożenia jabłkami. Babcia zredukowała do dwóch, przy tych samych proporcjach składników i było ok. Ja piekę z jednym przełożeniem. Problemem przy 3 warstwach jest przenikanie masła z góry. Masło, najlepiej bardzo chłodne lub zamrożone, trę na tarce z dużymi oczkami, uważając na równomierne jego rozłożenie na samej górze. Serdecznie wszystkie Panie pozdrawiam.

natalialajblich

Nawet nie wiedziałam ze są komentarze! Szkoda ze szybciej ich nie przeczytałam. CIASTO TRAGICZNE! GUMOWE, TWARDE, BEZ SMAKU.
Szkoda jedzenia! Ciasto idzie do kosza!
To już kolejny przepis od Pani który się nie udaje. Fenomen wypracowany tylko przez telewizje.

sebastiankoziel

Najpierw wziąłem się za robienie ciasta a potem dopiero znalazłem komentarze…niestety w moim wypadku ciasto, podobnie jak innych użytkowników okazało się niejadalne. Składniki wywalone w błoto. Niestety to nie pierwszy przepis Pani Ani który okazuje się niewypałem.

Smakosz

Ciasto wyszło przepyszne! Genialny przepis, który już na zawsze zagości u mnie w domu :)

paulina9292

Niestety ale szarlotka jest niejadalna. Ciasto smakuje jak dętka od rowera. Strata czasu i składników ?

sopelek84

Niestety,ale ciasto to porażka! Gumowate i nie do zjedzenia. Zastanawiam się,czy to nie przez brak proszku do pieczenia,bo w podobnych przepisach na szarlotkę sypaną zawsze się znajduje…

kasiaa1

Ciasto guma, nie polecam!

Miko

Właśnie zrobiłem i …. wyrzuciłem – sama guma. Mąż Miko

Miko

Tak okropnej szarlotki jeszcze nie jadłam. Nie polecam. Szkoda składników. Może zadowoli tych, co jedzą tylko kupne ciasta.

Trwa ładowanie...