Co kupić?
- Łosoś
- 150 g filetu z łososia bez skóry
- 8 szt pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 szalotka
- sól, pieprz
- Sos
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- Serowe miseczki
- 70 g twardego żółtego sera (parmezan, garna padano)
- papier do pieczenia
- Koktajl (nieobowiązkowy, ale wyśmienity)
- 1 awokado
- 1 szklanka wody gazowanej
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Jak przygotować?
- Łosoś
Łososia pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem i odstaw do zamarynowania na około 15 minut.
Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z zamarynowaną rybą, dodaj sezam, posiekaną szalotkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Sos
Papryczkę chili posiekaj z kolendrą. Połącz je z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i limonki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Serowe miseczki
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Z papieru do pieczenia wytnij niewielkie kwadraty. Kładź je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu wysyp ser. Gdy ser się roztopi ściągnij papier z patelni i odłóż go na odwróconą do góry dnem szklankę. Poczekaj, aż ser wystygnie i stwardnieje.
Gdy serowe miseczki wystygną, wypełnij je łososiem. Podawaj z koktajlem.
- Koktajl
Wszystkie składniki koktajlu wrzuć do blendera i zmiksuj, aż otrzymasz jednolitą konsystencję.
Komentarze
joannaonyszko
Pani Aniu, o ile robiłam juz wiele przepisow z Pani strony i nie umiejszajac innym kucharza, uwazam, ze mamy podobne gusta smakowe i dania byly rewelacyjne. Ale ceviche to cos wspanialego. Nie sadzilam, ze az tak mi to zasmakuje. O nie. Chce to jesx codziennie
Foodie Dreamka
sama nigdy nie robiłam, ale jadłam pyszne ceviche z dorsza i tuńczyka w poznańskiej latynoskiej restauracji http://foodiedreamka.pl/la-baya-latynoamerykanska-swiezosc-w-poznaniu/