ANIA STARMACH

Maccaroni & Cheese – makaron w sosie serowym

4Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Maccaroni & Cheese, czyli najlepsza na świecie amerykańska zapiekanka makaronowa!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g makaronu
  • 200 g sera cheddar
  • 50 g parmezanu
  • 50 g masła
  • 40 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Jak przygotować?

  1. Makaron ugotuj al dente.

  2. Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę.

  3. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszaj sos, aby nie powstały grudki.

  4. Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, tartym cheddarem i makaronem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

  5. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.

  6. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  7. Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

sandrakiedrowska

Śmietanka ile % została użyta w tym przepisie?

kasiasia

Pani Aniu, jaka sałatka bądź inny dodatek będą najlepiej pasowały do tego dania?
Pozdrawiam serdecznie.

Trwa ładowanie...