ANIA STARMACH

Lasagne z wołowiną

8Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Ania Starmach

Przepis na lasagne od A do Z! Zrób makaron lasagne, przygotuj sos i beszamel – absolutnie obłędne danie!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Makaron:
  • 400 g mąki 00
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego (mięso możesz zmielić za pomocą przystawki do mielenia)
  • 50 g parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • Beszamel:
  • 200 ml mleka
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Makaron:
  2. Mąkę wysyp na blat/stolnicę, usyp kopczyk, a we wgłębienie wbij jaja. Dodaj sól i widelcem delikatnie mieszaj mąkę i jajka, następnie zacznij wyrabiane ręką.

  3. Po 2 minutach wyrabiania przełóż ciasto misy robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Wyrabiaj około 4-5 minut na wolnych obrotach.

  4. Gdy ciasto uzyska pożądaną konsystencję połóż je na blacie i przykryj odwróconą do góry nogami miską, ciasto musi odpoczywać około 30 minut.

  5. Po tym czasie podziel ciasto na 3-4 kawałki. Każdy z nich delikatnie rozwałkuj ręcznie podsypując odrobiną mąki, a następnie tak przygotowane ciasto przepuść przez wałkowarkę zamontowaną do gniazda wolnych obrotów.

  6. Cienki pasy ciasta pokrój na kawałki idealne do lasagne.

  7. Ciasto przed pieczeniem powinno się podsuszyć. Kratkę piekarnika wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia lub ręcznika papierowego, posyp go delikatnie semoliną i na niej połóż płaty makaronu.

  8. Sos:
  9. Możesz go przygotować w misie robota z opcją gotowania Cooking Chef XL lub na patelni.

  10. Cebulę i czosnek posiekaj i przysmaż na oliwie, po chwili dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor.

  11. Następnie dodaj zioła i koncentrat pomidorowy.

  12. Smaż przez kilka minut, dolej wino, a gdy większość płynu wyparuje, dodaj passatę pomidorową.

  13. Duś na małym ogniu około 30 minut.

  14. Beszamel:
  15. W tym czasie przygotuj beszamel: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę.

  16. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje.

  17. Ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj.

  18. Przygotowanie:
  19. W żaroodpornej formie układaj naprzemiennie: płaty makaronu, sos mięsny i beszamel. Całość posyp parmezanem.

  20. Zapiekaj około 30–40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...