ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Pączki

10Ilość osób
170 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Puszyste, mięciutkie, nadziane pyszną, różaną konfiturą – takie muszą być pączki! Najlepsze to te polane lukrem :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Pączki (ok. 40-50 sztuk)
  • 1 kg mąki
  • 80 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
  • 400 g konfitury do nadziewania
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania lub lukier

Jak przygotować?

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być roztopione, mleko podgrzane.

  2. Przygotuj zaczyn: w misce wymieszaj drożdże z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Zaczyn powinien podwoić lub potroić swoją objętość.

  3. Zaczyn przełóż do dużej miski (lub miski robota kuchennego), stopniowo dodawaj pozostałe składniki, pamiętając, aby masło dodać na samym końcu. Ciasto wyrabiaj aż zacznie odklejać się od dłoni (około 10 minut, możesz też użyć robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta).

  4. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość, jeśli tak się nie stanie, daj mu czas, czasem wyrasta 1,5 h).

  5. Wyrośnięte ciasto podziel na małe części, najlepiej odmierz kawałki o wadze 40-50 g (dzięki temu pączki będą idealnie równe).

  6. Kawałki ciasta lekko rozpłaszcz, na środku każdego połóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi, uformuj kulkę i przełóż na blachę/tacę obsypaną mąką.

  7. Pączki przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 20 minut.

  8. Tłuszcz rozgrzej w dużym garnku do temperatury 175-180 stopni (najlepiej użyć termometru, jeśli nie masz, zrób test na małym kawałku ciasta – jeśli szybko wypłynie i się zarumieni, tłuszcz jest dostatecznie gorący).

  9. Ostrożnie zanurzaj pączki w tłuszczu, przewracaj na drugą stronę szpikulcem, smaż na złoty kolor.

  10. Kiedy pączki wystygną, posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem. Przepis na lukier znajdziesz tutaj.

Wskazówki:

Najlepsza konfitura to ta z ucieranej róży.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Dulzura_handmade

Wcześniej przetestowałam wiele przepisów na pączki, jednak absolutnie żadne nie umywały się do tych z przepisu Ani.
Tak WSPANIAŁYCH PĄCZKÓW robionych w domu jeszcze nie jadłam. Już myślałam, że cukiernicy mają jakieś mega moce i moje pączki nigdy nie dorównają tym w cukierniach…a jednak się udało.
Wyszło mi ich około 30 szt bo miały po 90g. Nawet dwa dni później były przepyszne. Są z marmoladą wieloowocową i lukrem różanym. Palce lizać 😋
Dziękuję Aniu za podzielenie się z nami przepisem 😀

Pączki

Marzenakulik

Zrobiłam wczoraj pączki zgodnie z tym przepisem. Wyszły rewelacyjne :}wyszło mniej – 26 sztuk, dlatego ,że były większe. Następnym razem zrobię mniejsze – wizualnie są zgrabniejsze i bardziej podzielne :) Najbardziej w tym przepisie podoba mi się to, że nie trzeba niczego wałkować i wykrawać krążków oraz bić jajek na parze :) Przygotowanie nie wymaga dużo miejsca , co w moim wypadku też jest ważne.WSZYSTKO SZYBKO, SPRAWNIE I PYCHOTKA :) Smażyłam na oleju, z czystej wygody, ale jestem zwolenniczką pączków na smalcu. Fakt, smalec musi być DOBRY :) Pozdrawiam i dzięki za przepis, który bardzo mi odpowiada. TŁUSTY CZWARTEK przed nami – będą następne :) SMACZNEGO !!!! :-)

maxwell

Trzymałem się ściśle procedury (zrobiłem na próbę tylko z połowy składników, bo niektóre punkty budziły wątpliwości) i niestety nie wyszły (tzn. nie były tak smaczne jak powinny) :(
Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że wymaga solidnego i długiego wyrabiania (żaden robot tak nie napowietrzy), więc jakim cudem już po 10 min. miałoby już nie kleić się do dłoni i być gładkie? Dobrze wyrobione nie potrzebuje już później podsypywania mąką.
No i ten okropny smalec! Byłem zaskoczony, że powiela się tu mit, że ten tłuszcz jest najlepszy do pączków (żaden szanujący się cukiernik z niego nie korzysta), bo trudno pozbyć się tego charakterystycznego odoru i niestety jako tłuszcz stały zawsze pozostaje na pączkach, przez co psuje ich smak (pomijając, że jest jednym z najbardziej niezdrowych tłuszczy). Ale byłem ciekawy, bo do tej pory nigdy nie smażyłem pączków w smalcu, a ponieważ lubię eksperymentować, więc przetestowałem ten przepis i jednak go nie powtórzę ;)

Marzenakulik

Smalec czy olej, to sprawa smaku i gustu :) Ja zdecydowanie wolę na SMALCU – inny smak, zapach prawdziwych pączków – pączki z dzieciństwa robione przez babcię :-). Nie podzielam również opinii, że jest to tłuszcz niezdrowy…, ale każdy ma prawo do swego zdania . Pozdrawiam :)

FanAnny

+1

AniaN

Pączki wyszły idealne w smaku i puszyste. Super przepis ? Zrobiłam z połowy ciasta a drugą połowę zamroziłam, będę później próbować czy efekt będzie taki sam.

Pączki

Wanda

Pączki wyszły przepyszne!!!

Megi18d

Witam Pani Aniu
Proszę o informację dlaczego do pączków dodaje Pani sok z całej cytryny? Czy wtedy paczki będą miały posmak cytrynowy?

OlaB

Witam Pani Aniu. Mam pytanie , może z tych nie do końca mądrych ?, ale czy z tego ciasta, jeżeli uznam ze poączków jest wystarczająco dużo , można coś jeszcze zrobić?

FanAnny

Ja zazwyczaj robie kluski śląskie, przepyszne :)

Trwa ładowanie...