ANIA STARMACH

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • Masa
  • 300 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g wiśni
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Jak przygotować?

  1. Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.

  2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 x 33 cm, nakłuwaj.

  3. Piecz 40 minut w 180 stopniach.

  4. Śmietankę zagotuj, ściągnij z ognia. Czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj. Wylej na ostudzony spód.

  5. Schładzaj w lodówce do całkowitego stężenia masy.

  6. Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców. Zagotuj, ostudź.

  7. Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

nozu

Nie jest tak okazaly jak na zdjeciu, ale szczegoly jeszcze do dopracowania 🤭🤦🏼‍♀️🤷‍♀️😀

nozu

Wyszedł💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

Sebastian

Jak długo schładzać spod w lodówce?

Dorota

Napaliłam się na tego mazurka bo wygląda nieziemsko, ale niestety po wylaniu czekolady na spód wszystko wchłonęło ciasto i czekolada jest pod ciastem a nie nad :(

Trwa ładowanie...