ANIA STARMACH

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • Masa
  • 300 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g wiśni
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Jak przygotować?

  1. Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.

  2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 x 33 cm, nakłuwaj.

  3. Piecz 40 minut w 180 stopniach.

  4. Śmietankę zagotuj, ściągnij z ognia. Czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj. Wylej na ostudzony spód.

  5. Schładzaj w lodówce do całkowitego stężenia masy.

  6. Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców. Zagotuj, ostudź.

  7. Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

paulinaaaa

Pyszny, polecam 😍🤗 (Podwójna porcja)

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

paulinamarchewka

Udał sie, jest pycha 💜

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

nozu

Nie jest tak okazaly jak na zdjeciu, ale szczegoly jeszcze do dopracowania 🤭🤦🏼‍♀️🤷‍♀️😀

nozu

Wyszedł💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

Sebastian

Jak długo schładzać spod w lodówce?

Ulcia

Ok 30 minut wystarczy

Dorota

Napaliłam się na tego mazurka bo wygląda nieziemsko, ale niestety po wylaniu czekolady na spód wszystko wchłonęło ciasto i czekolada jest pod ciastem a nie nad :(

Trwa ładowanie...