ANIA STARMACH

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Makaron, kurczak i szpinak – prosty przepis na smaczny kulinarny sukces.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g tartego parmezanu
  • 300 g dowolnego makaronu
  • 500 g szpinaku
  • 150 ml śmietanki kremówki (najlepiej z 30% zawartością tłuszczu)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki, obsyp solą i pieprzem.

  2. Na patelnię grillową wlej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć mięso. Jeżeli nie masz patelni grillowej, użyj zwykłej. Kawałki kurczaka grilluj przez kilka minut, aż nabiorą ładnego koloru. Następnie przełóż mięso do miseczki.

  3. Na patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekany czosnek i szpinak. Całość smaż przez 2 minuty, stale mieszając.

  4. Do szpinaku dodaj śmietanę i mięso z kurczaka. Sos gotuj przez kilka minut. Dopraw do smaku.

  5. Makaron ugotuj al dente, podawaj z sosem (ja zawsze wrzucam makaron na patelnię i dokładnie mieszam).

  6. Makaron podawaj z parmezanem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

madzia

Konkurs Same pyszności!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Sara

Aniu, czy mrożony szpinak również się nada? Chcę dzisiaj ugotować kolację dla mojego chłopaka i myślałam właśnie o tym daniu, wydaje się szybkie, proste i smaczne! :D

Julita

Pyszne?

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Ania Starmach

tam mi miło!

Trwa ładowanie...