ANIA STARMACH

Kurczak curry z pomidorami i ryżem

2Ilość osób
25 minCzas przygotowania
Fit
Ania Starmach

Szybki, prosty i pyszny obiad - soczysty kurczak w wyrazistym sosie curry. Wspaniałe smaki kuchni indyjskiej na Twoim talerzu!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 małe). Opcja dla wegetarian - puszka ciecierzycy.
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 160 g ryżu
  • 1.5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 0.5 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • + Twoja ulubiona zielenina: kolendra, pietruszka, cebulka dymka

Jak przygotować?

  1. Ryż wrzuć do gotującej się posolonej wody, gotuj pod przykryciem około 15-20 minut.

  2. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę.

  3. Cebulę, czosnek, chili drobno pokrój i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj curry i kurkumę. Smaż przez około minutę.

  4. Na patelnię wrzuć kurczaka i smaż całość 3 minuty.

  5. Dodaj pomidory i zagotuj.

  6. Dodaj mleko kokosowe, dwie szczypty soli, pieprz. Gotuj na średnim ogniu około 10-15 minut.

  7. Podawaj z ryżem i wybraną zieleniną.

Wskazówki:

Czytaj skład mleka kokosowego! Na rynku są lepsze i gorsze mleka. Zasada jest prosta: im mniej składników w składzie tym lepiej.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...