Co kupić?
- Zaczyn
- 1 łyżki mąki
- 1 łyżki cukru
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- Ciasto
- 500 g przesianej mąki
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 150 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Masa makowa
- 500 ml mleka
- 250 g maku
- 40 g cukru drobnego trzcinowego w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”
- 2 łyżki róży ucieranej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 białko
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- garść skórki pomarańczowej
- migdały
Jak przygotować?
- Zaczyn
- Ciasto
W tym czasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę.
Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę, używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego).
Ciasto nie powinno być „za twarde”, więc uważaj, dodając mąkę – może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g.
Gdy ciasto będzie już wyrobione i będzie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto,
,Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni, przykryj je folią aluminiową.
- Masa makowa
Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach.
Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu.
Komentarze
basia11
Mniam mniam !?????????